Exclusieve kleding is duurzaam en wereldbewust

Consumenten zijn grillige kopers. Hun kledingsmaak en voorkeur voor bepaalde merken is onder andere afhankelijk van de economische situatie. Desondanks zijn sommige ontwikkelingen blijvend. Zo is duurzame exclusieve kleding al enige tijd ontzettend populair. Misschien loop  je zelf ook graag in deze kleding. Duurzame kleding geeft de consument namelijk het gevoel een steentje bij te dragen aan een betere wereld.

Duurzaamheid

Duurzaamheid heeft in de modewereld inmiddels een vaste plek veroverd. Het staat ook wel bekend als ‘ethical fashion’. Inmiddels heeft het modeketens over de hele wereld bereikt. Duurzaamheid is erg populair onder de jonge en modebewuste consument. Maar ook oudere doelgroepen vinden duurzame kledingproductie steeds belangrijker. Met name winkels met exclusieve kleding gebruiken de duurzaamheidstrend voor hun verkoop. Hun kleding wordt vervaardigd onder betere omstandigheden en werknemers ontvangen een veel beter loon.

Keurmerk voor duurzaamheid

In de winkel is het soms lastig om te bepalen of je duurzame mode in handen hebt. Bij exclusieve kleding weet je bijna altijd zeker dat het goed is. Om er helemaal zeker van te zijn kun je het beste even kijken naar een bepaald logo of keurmerk. Exclusieve kleding heeft bijvoorbeeld vaak het Max Havelaar of EKO keurmerk.

Het maken van exclusieve kleding

De beelden van arme mensen die onder slechte omstandigheden kleding, accessoires en sieraden vervaardigen staat in ons geheugen gegrift. Door verschillende maatregelen zijn de omstandigheden enigszins verbeterd. Toch komt het nog steeds voor bij de productie van goedkope merken. Om dit soort situaties te voorkomen kun je het beste exclusieve kleding aanschaffen. Deze worden namelijk gemaakt met oog voor mens, dier en milieu. Zo is het in dit soort fabrieken verplicht om duurzame materialen te gebruiken die geen gevaar vormen voor het milieu. Denk bijvoorbeeld aan biologisch katoen. Deze grondstof wordt namelijk verbouwd zonder het gebruik van allerlei chemische en giftige bestrijdingsmiddelen.