De gedachte achter het dragen van een sieraad

Over het algemeen is een groot gedeelte van de Nederlandse bevolking bezig met zijn/haar uiterlijk. Dat wil zeggen; men wil er leuk en hip uitzien. Hoe probeert men dat te bewerkstelligen? Door leuke kleren te kopen, door naar de kapper te gaan en door sieraden te dragen. Sieraden kunnen de finishing touch geven aan een fraaie outfit. Daardoor zijn sieraden uitgegroeid tot een onmisbaar kledingstuk.

Maar, waarom dragen mensen nou eigenlijk een sieraad? Hoe komt het dat sieraden zo populair zijn geworden?

In feite komt dit door het feit wat we in de inleiding beschreven. Men doet hun best om er leuk uit te zien. Als een vrouw een leuk jurkje draagt, kan dat erg leuk staan. Maar, de outfit is dan nog niet helemaal af. Een leuke armband, een leuke ring of leuke oorbellen kunnen net dat extra zetje voor het totaalplaatje geven. Het gaat hierbij met name om de combinatie van de kleding en de sieraden.

Verschil tussen mannen en vrouwen

Overigens is er ook een verschil zichtbaar in het sieraadgebruik van vrouwen en van mannen. Bij vrouwen is de verscheidenheid aan sieraden een stuk groter. Vrouwen kunnen onder andere een ketting, een ring, een armband, oorbellen en een horloge dragen. Bij mannen is het niet vanzelfsprekend dat men een armband, oorbellen of een ketting draagt. In de afgelopen jaren is daarin wel een tendens zichtbaar; steeds meer mannen gaan steeds meer sieraden dragen. Het is tegenwoordig voor mannen in de mode om bijvoorbeeld een armband te dragen.

Daarmee komen we direct op het grootste voordeel van een sieraad; je kan er zoveel kanten mee op. Een sieraad kan het verlengstuk van je kleding zijn, maar je kan ook een sieraad dragen omdat het desbetreffende sieraad waardevol voor je is.

Het antwoord op de vraag “Waarom dragen mensen sieraden?” is derhalve absoluut niet eenzijdig te beantwoorden. De gedachte achter het dragen van een sieraad kan zeer variërend zijn en juist dat maakt het dragen van sieraden zó leuk!